STRESS

De fleste af os oplever at være, eller at blive stresset i vores hverdag, fra tid til anden. Disse følelser er vores krops måde at fortælle os at der er noget i vores liv eller hverdag der er ude af kontrol. Hvis vi er sund og rask er stress normalt kort i livet, og vi vil normalt være i stand til at overvinde og komme over det, uden at det tære for meget på vores helbred. Men hvis det er tale om mere ekstrem eller alvorlig form for stress, eller man er stresset over en længere tid går det i høj grad ud over vores følelsesmæssige sundhed og selv vores fysiske sundhed begynder at tære væk.

Vores kroppe er gearede til at reagere ved stressfulde oplevelser. Ved det førets tegn på en trussel. Hvad enten den er oprigtig eller opfattet, kickstarter vores krop en reaktion der kan kaldes ”kæmp eller flygt”. Vores hjerte rytme stiger, pupillerne udvides, vores fordøjelse standses midlertidigt og kroppen sender blod ud til vores yder punkter som hænder og fødder. Således hvis det bliver nødvendigt kan vi enten kæmpe eller flygte, hvis trusselen er for stor. Men ”kæmp eller flygt” reaktionen er ikke brugbar i dag hvis trusselen er en krævende chef, en uvenlig kollega eller en bekymrende situation man er i og som ikke syne løselig.

Meget ofte er den stress vi oplever længer værende og som resultat heraf finder vi os selv i en ”kæmp eller flygt” situation, og over tid tærer stress på kroppen. Cortisol som er kroppens stress hormon øges, blød trykket stiger og immunforsvaret svækkes. Over tid kan disse symptomer udvikle sig til at depression, træthed, apati, fordøjelses problemer, spændings hovedpiner.

I Kinesisk medicin afbryder stress, depression eller andre stærke følelsesmæssige påvirkninger den frie bevægelse af energi i kroppen. Ifølge TCM teorierne gennemstrømmes kroppen af energi via et netværk af energiveje. Stress vrede eller lignende virker som en trafik prop der blokerer for energiens bevægelse.

For eksempel findes de typiske klager og gener ved stress omkring den øvre del ar ryggen, skulderne og nakken. Det er fordi stress skaber blokeringer og spændinger i disse områder. Blokeringen af energi er årsagen til smerter, ømheder, spændinger og følelsen af at det strammer og ofte hovedpiner.

Stress kan også påvirke andre områder af kroppen herunder især fordøjelsen, evnen til at sove/falde i søvn, smerter og blodtryk. Stress kan desuden gøre en allerede dårlig tilstand endnu værre.

Akupunktur er nok den mest effektive behandling af energi blokeringerne. Akupunktur punkterne fungerer som tænd og sluk punkter eller sagt på en anden måde til og frakørselsramper til energi vejene.

Akupunktur hjælper energien i gang med at flyde igen. Akupunktur behandling fjerner ikke bare de smerter, gener og andre symptomer forårsaget af stress, men behandler og fjerne selve stressen.

Set fra den almene medicinske opfattelse i vesten virker akupunktur således at kroppen øger produktionen af naturlige smertedæmpende kemikalier i hjernen kaldt endorfiner. Men det er dog ikke alt som sker, akupunktur forbedre blod cirkulation i kroppen som ilter kroppen og udskiller cortisol og andre affaldsstoffer. Den beroligende effekt ved akupunktur behandling sænker også hjerte rytmen til normal, sænker blodtrykket og får musklerne til at slappe af.